Escrow: de introductie van gesloten overeenkomsten en mantelovereenkomsten
Als contractmanager, IT-manager of directeur is het belangrijk om te begrijpen welke soorten escrow overeenkomsten je organisatie kan aangaan. Twee hoofdtypen zijn:
- Gesloten overeenkomsten
- Mantelovereenkomsten.
Beide soorten overeenkomsten hebben zo’n hun eigen kenmerken en voordelen.
De twee typen overeenkomsten
In onze vorige blogs, waarin we hebben geschreven over SaaS en over software escrow, spraken we vooral over de inhoud van de escrowregeling. In de aankomende blogs over de twee typen overeenkomsten, gaat het meer over de vorm. Dit is een belangrijk onderscheid. Want naast de inhoud is ook de vorm van de regeling belangrijk, omdat je door het maken van een weloverwogen keuze, een voor jouw organisatie passende escrow regeling creëert.
De juiste vorm
Zo kun je SaaS in een mantelovereenkomst krijgen, of juist in de vorm van een gesloten (driepartijen) overeenkomst. Een dergelijke driepartijen-overeenkomst zien we vaak terug bij corporate bedrijven die graag een op maat gesneden regeling wensen. Mantelovereenkomsten zie je vaak bij de ‘standaard’ softwarepakketten.
De gesloten (3-partijen) overeenkomst
Een gesloten overeenkomst is een contract tussen één specifieke software gebruiker, de softwareontwikkelaar en de escrow agent. Daarom ook wel een 3-partijen overeenkomst genoemd. In escrow jargon is de software gebruiker de ‘begunstigde’. Hierin kunnen de wensen en eisen van partijen specifiek worden vastgelegd zoals de frequentie van deponering, het verificatieniveau en de afgiftegronden. De escrow agent verzorgt de escrow regeling conform de gemaakte afspraken.
De mantelovereenkomst
Een mantelovereenkomst daarentegen is een overeenkomst waar meerdere software gebruikers – ofwel begunstigden – aan kunnen deelnemen. Het is een schaalbare, overkoepelende overeenkomst die softwaremakers afsluiten en kunnen aanbieden aan hun klanten.
In deze serie van drie blogs zullen we de verschillen tussen gesloten en mantelovereenkomsten bespreken. In het volgende blog beschrijven we de mantelovereenkomst en hoe deze kan worden ingezet. In het daaropvolgende blog bespreken we de gesloten overeenkomst. Uiteraard staan we ook stil bij de vergelijking tussen de twee soorten overeenkomsten én bij hoe je de juiste overeenkomst voor je organisatie kunt kiezen. Want dat die keuze belangrijk is moge duidelijk zijn.
Wil je al eerder overleggen? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag volledig vrijblijvend.
Laten we kennismaken
Op zoek naar innovatieve escrow oplossingen?
Neem geheel vrijblijvend contact op.