Data-escrow: minder bekend, maar minstens zo belangrijk
In de afgelopen maanden heb je veel blogs van ons voorbij zien komen over software- en SaaS-escrow. Je zou bijna denken dat andere vormen van escrow niet bestaan. Maar niets is minder waar, want ook voor data kan een escrow regeling uitkomst bieden. Wat is een data escrow en wanneer heb je het nodig?
We lichten graag de 2 hoofdsituaties toe waar data-escrow meerwaarde biedt:
1. Het is jouw data maar beheerd door een derde
Een data-escrow is doorgaans pas relevant als de (belangrijke) data door een derde partij wordt beheerd. Dat is het geval als je gebruik maakt van SaaS applicaties. Dan bevinden jouw data in de cloud van de SaaS provider. Bijvoorbeeld je boekhouding of klantgegevens. Soms kun je eenvoudig een kopie van de data downloaden, maar het komt ook voor dat die mogelijkheid simpelweg er niet is. Dan biedt een data-escrow uitkomst! Want stel nou dat de SaaS provider failliet gaat of gehackt wordt waardoor een single-point-of-failure ontstaat. De enige toegang tot jouw data is dan verdwenen.
2. Voorwaardelijke toegang tot data
Is toegang tot de data onder normale omstandigheden niet wenselijk of mogelijk? Dan kan een data-escrow ook uitkomst bieden. Escrow4all zorgt niet alleen voor dat de data technisch beschikbaar is, maar waakt ook over het proces of de lichten op groen staan om de data af te geven. Zo kunnen conflicterende belangen van verschillende partijen worden overbrugd.
Is de data altijd vrij toegankelijk, dan heb je geen data-escrow nodig. Een standaard back-up voorziening is dan een passende oplossing.
Enkele praktijkvoorbeelden
1. Data van een medische SaaS applicatie wordt in escrow gegeven. Dan blijft de belangrijke data altijd beschikbaar. Ook bij een technische tekortkoming, faillissement of exit (wissel van software-leverancier).
2. Kopie van een mailbox van een vertrokken CEO van een beursgenoteerd bedrijf wordt in escrow gegeven. Bij een rechtszaak of ander geschil, krijgt de voormalige CEO – via de escrow regeling – toegang tot de mailbox.
3. Bij een bedrijfsovername (M&A traject) worden alle ‘transactie data’ in bewaring gegeven. Komt er onverhoopt een geschil, dan krijgen betrokken partijen eenzelfde kopie.
Stop met twijfelen, start met doen
Meer weten? Of aan het denken gezet over dat dossier dat beter door een betrouwbare derde bewaard kan worden voor het geval dát? Bel dan met 020 342 0250, stuur een e-mail of plan direct een afspraak.
Laten we kennismaken
Op zoek naar innovatieve escrow oplossingen?
Neem geheel vrijblijvend contact op.